Så skiljer sig Flexkontot och deras kontokrediter från alternativen

Finansvärlden är full av olika produkter som syftar till att hjälpa privatpersoner och företag att hantera sina ekonomiska behov. Det kan handla om allt från traditionella banklån till kreditkort och flexibla kontokrediter som de Flexkontot tillhandahåller. Men hur skiljer sig egentligen dessa från de mer etablerade alternativen? I denna artikel klargör vi hur de flexibla kontokrediterna skiljer sig åt från kreditkort och traditionella lån.

Vad är Flexkontot och vilken typ av produkt tillhandahåller de?

För att kunna förstå skillnaderna mellan de olika alternativen börjar vi med en kort översikt av Flexkontot. Detta företag tillhandahåller en kontokredit som erbjuder flexibla uttag upp till en förutbestämd gräns, upp till 30 000 kr beroende på hur hög kredit du har beviljats. De kan i vissa fall godkänna ansökningar från låntagare med betalningsanmärkningar och använder Bisnode för kreditupplysning istället för UC.

Skillnaderna mellan kontokrediter och traditionella banklån

Traditionella lån, såsom privatlån eller fordonslån, ger dig en engångssumma pengar som du sedan betalar tillbaka med ränta över en förutbestämd löptid. Denna finansieringslösning skiljer sig åt från kontokrediter på följande sätt:

  • Engångssumma kontra flexibilitet. Med ett vanligt banklån får du alla pengar på en gång. Flexkontot låter dig istället ta ut pengar upp till din kreditgräns närhelst du behöver göra ett uttag.
  • Återbetalning. Traditionella lån har ofta en fast amorteringsplan, medan kontokrediter vanligtvis erbjuder en mer flexibel återbetalning. Till exempel kan du få möjlighet till en betalningsfri månad.
  • Kreditupplysning. De flesta banker som tillhandahåller vanliga banklån använder UC när de gör kreditupplysningar, men denna aktör använder istället Bisnode.
  • Tillgänglighet. Det kan vara svårt att få ett vanligt banklån om du har en betalningsanmärkning, men i vissa fall kan du ändå beviljas en kontokredit.

Skillnaderna mellan kontokrediter och kreditkort

Det finns även viktiga skillnader mellan kontokrediter och kreditkort:

  • Användningsområde. Kreditkort är vanligtvis utformade för att hjälpa dig att göra inköp, medan en kontokredit ger dig tillgång till pengar att använda för vilket ändamål du vill.
  • Ränta och avgifter. Kreditkort har ofta höga räntor och andra avgifter medan kontokrediten vanligtvis har en enklare avgiftsstruktur.
  • Tillgänglighet. Precis som fallet är med traditionella lån kan det vara svårt att få ett kreditkort om du har en betalningsanmärkning. Men i vissa fall kan du alltså beviljas en kontokredit trots att du har betalningsanmärkningar.