Snabbt lån i Sverige

SMS-lån är ett slags snabblån med kort återbetalningstid. SMS-lånen gjorde sitt intåg i Sverige 2006. Beteckningen ”SMS-lån” kommer av att man på den tiden ansökte genom att skicka iväg ett enkelt SMS. Ibland kunde man få pengarna på kontot redan inom 15 minuter. Det var en revolutionerande idé som stod i skarp kontrast mot storbankernas mer formella låneansökningar. Nu för tiden sker ansökan för SMS-lånen online istället. Det tar också något längre tid innan pengarna kommer in på kontot. Samtidigt finns det många SMS-lån där man kan få utbetalning redan samma dag.

SMS-lånen har mognat

När SMS-lånen kom till Sverige hade regleringarna inte hunnit med riktigt. Media kritiserade långivarna och hävdade att många privatpersoner tog mer lån än vad de kunde klara av. Det berodde på att en del långivare på den tiden inte var så noga med ansökningarna. Vissa personer tog nya SMS-lån för att betala tillbaks gamla skulder. Sedan dess har mycket hänt på lånemarknaden. Reglerna har skärpts och långivarna är noggrannare. Innan ett SMS-lån beviljas måste långivaren ta ställning till låntagarens förmåga att betala tillbaks SMS-lånet. Det är en av anledningarna till varför långivaren gör en kreditupplysning i samband med ansökan. En annan anledning är att långivaren måste göra det enligt lag.

Besök denna sida för information om smslån.

Ny lag

Sverige fick nyligen en ny konsumentkreditlag. Syftet var att förhindra att människor hamnar i skuldfällan genom att införa nya krav på långivarna. Den nya lagen innebär bland annat ett räntetak för SMS-lån på 40 procentenheter över referensräntan. Det finns även ett kostnadstak, vilket innebär att den totala kostnaden för SMS-lånet aldrig får bli mer än dubbelt så stor som lånebeloppet. Om någon är sen med sina återbetalningar får långivaren bara påföra dröjsmålsränta. Ett annat resultat av lagen är att man bara tillåts förlänga lånet en gång. Dessutom måste långivarna se till så att informationen presenteras på rätt sätt.

SMS-lånen fyller en funktion

Även om SMS-lån är dyrare än exempelvis privatlån fyller de en funktion. Det kan uppstå många lägen då man behöver få tillgång till pengar snabbt och utan krångel. Det är detta som är den stora fördelen med SMS-lån. Nu för tiden kan man ansöka om SMS-lån direkt online. Det krävs inte många uppgifter och ansökan är klar på ett par minuter. För många av SMS-lånen beviljas ansökan snabbt och lånet betalas ut samma dag. Det finns till och med SMS-lån med utbetalning kvällstid och på helger. Om man behöver lite extra pengar riktigt snabbt är därför SMS-lånen överlägsna jämfört med privatlån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *