Inför ett eventuellt fondsparande kan det vara bra att ha koll på de olika typer av fonder som finns. Här berättar vi om indexfonder.
Indexfonder har funnits i mer är 50 år, men de har på senare tid blivit allt mer populära, men varför? Och innebär det att det är rätt fond för dig. Läs vår guide till indexfonderna för att ta reda på om det är rätt sätt för dig att spara pengar.
En indexfond är vanligtvis en typ av aktiefond, en värdepappersfond, som ska återspegla utvecklingen hos ett visst index, det vill säga ge samma avkastning som marknadsindexet. Detta innebär i sin tur att aktieförvaltaren slipper ta några självständiga beslut: det behövs ingen aktiv förvaltning utan förvaltningen kan i hög grad göras automatiskt. Som du kan se nedan påverkar detta även avgiften för att investera i en indexfond.
Avgifter
Indexfonden är inte en aktivt förvaltad fond, och det innebär att avgifterna ofta är lägre: fondbolaget har inte så höga avgifter för att förvalta fonden. Dessutom är omsättning och transaktionskostnader lägre än för andra fonder. Om du har tur erbjuder din bank indexfonder helt utan avgift. Indexfonden är alltså kostnadseffektiv.
Indexfonder passar framförallt för långsiktigt sparande.
Förvaltad fond
Som vi har sett är har en indexfond ofta lägre avgift än en aktivt förvaltad fond. Men det finns även andra fördelar. Studier visar att indexfonder ger högre avkastningen än andra fonder, över lång tid.
För att minska risken vid sparande i indexfonder kan du sprida den. Detta kan du göra genom att se till att ha stor geografisk spridning på dina fonder.
För ett långsiktigt sparande
Sammanfattningsvis kan det rekommenderas att spara i indexfonder om man planerar att göra ett långsiktigt sparande, eftersom det är först efter lång tid som indexfonderna ger en nämnvärd avkastning, och om man är medveten om att man tar en viss risk. Risken varierar dock beroende på hur bra man sprider sitt fondsparande. Vill du investera i svenska aktier finns det ett flertal indexfonder att välja mellan. Dels fonder med låg avgift men även gratisfonder.
Vi hoppas att du lärt dig något nytt om indexfonder och att du känner dig säkrare inför ditt fondval efter att ha läst denna guide.