Köpa och sälja aktier [Enkel guide]

Att köpa och sälja aktier är inte bara en form att spara sina pengar och få dem att växa. Risken som denna form av investering innebär ger dig ett rus av spänning och adrenalin, något som lockar många. Du måste inte vara en expert för att kunna handla med aktier, även som nybörjare och på amatörnivå kan man tjäna stora pengar! Här förklarar vi för den som vill börja köpa och sälja aktier hur det fungerar!

Var köper och säljer man aktier?

Det första som krävs är att du anmäler dig till aktiemäklares hemsida. Självklart kan man alltid göra det hos sin befintliga bank men enligt mångas erfarenhet är detta både dyrare och krångligare. Genom att anmäla sig hos en aktiemäklare istället för hos en bank sköter man sin aktiehandlare separerat från sitt lönekonto. Det finns olika konton man kan ha hos en aktiemäklare: Till exempel ett värdepapperskonto eller kapitalförsäkringar. På ett värdepapperskonto samlas alla värdepapper kunden, en så kallad placerare äger. Det är med andra ord som ett slags register. Kapitalförsäkringar är en annan placeringsform: Här placeras ditt sparande i en försäkring hos ett försäkringsbolag.

Hur går köpet till?

När du skaffat dig något av dessa två konton är det bara att börja med att köpa och sälja aktier. Det finns dock några saker man måste tänka på. Det första man tänker på är självklart hur mycket pengar man skall våga investera i aktien egentligen? Är du helt ny kanske man inte skall investera sina livs besparingar i sitt första inköp utan klokt är nog att göra en mindre investering till att börja med. Det är dock inte bra att investera allt för lite då din vinst då äts upp av avgifter som banken eller aktiemäklaren tar ut.

När du genomför själva köpet av aktien kommer du att få ange vilket pris du vill betala och hur många aktier du vill köpa. Låt säga att en aktiekurs ligger på 103 kronor och du väljer att köpa 70 aktier. Du kommer då att få betala 70·103 = 7210 kr + courtage för detta inköp. När väl köpet skall genomföras sker en slags budgivning på börsen mellan olika aktiemäklare där köpare och säljare synkas beroende på vad någon är villig att betala eller sälja för.

När sedan köpet är genomfört är det egentligen bara att sätta sig ner och följa kursutvecklingen. Det kan ta tid att få ut en vinst, så ha tålamod! När du sedan vill sälja går det till på samma sätt som köpandet av aktier. För att bättre se vad som sker på börsen är det bra att hålla ordning på nyheter inom affärer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *