Detta bör du veta om PPM-valet

Du har vid det här laget antagligen fått det orangea kuvertet i brevlådan. Det är många av oss som inte riktigt vet vad det innebär för vår pension och vad PPM egentligen står för. Här följer en introduktion till ditt val av premiepension.

Eftersom inkomstpensionen, så som den såg ut förr, inte beräknas räcka till framtidens pensionärer, så infördes premiepensionen. Den finns till för att säkra att dagens löntagare får en tillräckligt bra pension när det väl är dags, alltså för dig och mig som jobbar idag.

2,5 % av inkomsten avsätts till Premiepensionen och den infördes 1995. Totalt handlar det om 20 miljarder kronor per år, per person handlar det om i snitt 4000 kronor.

För dagens pensionärer så utgör premiepensionen endast 1 % av den totala pensionen men den beräknas öka framöver. Ju yngre du är, det vill säga ju senare du är född desto viktigare är den.

Några tips:

  • Du kan ändra ditt PPM-val, alltså byta fonder helt utan skatt eller avgifter.
  • Hitta en lagom risknivå, baserat på din inkomst och på hur övrigt sparande ser ut.
  • Ta hjälp av banker och försäkringsbolag för att ta reda på vilken risknivå du bör lägga ditt sparande på. Det finns en uppsjö med företag som vill hjälpa dig att förvalta dina pensionspengar på bästa sätt i all välmening, men också för att tjäna pengar förstås. Så välj med omsorg.
  • Granska dig själv, är du en aktiv eller inte så aktiv i ditt fondsparande. Är du aktiv kan det löna sig att hitta en bra förvaltare. Är du inte så aktiv är ett råd att välja en fond som har låga avgifter.
  • Höginkomsttagare med tjänstepension kan ta större risker inom PPM eftersom premiepensionen inte utgör så stor del då.

Du kan enkelt också göra en plan för ditt sparande på några av gratissajterna på internet. Du kan göra en prognos över din framtida pension olika sidor. Det är gratis och fungerar utmärkt för dig som vill lära dig mer.

På nätet hittar du listor som visar de PPM-fonder som gått bäst de senaste åren.

Om du inte gör något val så kommer de nya pengarna som sätts in för din premiepension att investeras i samma fonder som du tidigare valt. Och gör du ett nytt val så kommer det gälla hela ditt gamla sparande och de nya pengarna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *