Ingen bra idé att låna pengar som du inte kan betala tillbaka

Att låna pengar kan du göra för att kunna göra större inköp, samla lån och krediter, betala oväntade fakturor m.m. Det finns många olika lån att välja mellan och du bör därmed hitta den bästa lösningen på just ditt ekonomiska problem. Men det finns även vissa fall då du faktiskt inte bör ta ett lån. Läs vidare för att få reda på vilka dessa är!

Du bör inte låna pengar i någon av dessa situationer

Det finns många situationer då det kan vara ett bra alternativ att ta ett lån. Men det finns även vissa situationer då du inte bör göra valet att låna pengar. Till dessa hör då:

  • Din kreditvärdighet är väldigt låg. Ju lägre din kreditvärdighet är desto högre ränta skulle du behöva betala på ett lån. Det finns förvisso vissa aktörer som tillhandahåller lån av olika slag även för konsumenter med lägre kreditvärdighet. Men du bör vara medveten om att dessa i vissa fall kostar mer än vad de smakar.
  • Du inte kan betala tillbaka lånet. Innan du väljer att ta ett lån är det viktigt att du ser igenom din ekonomi. Du bör nämligen försäkra dig om att du faktiskt kan följa den avbetalningsplan som långivaren sätter upp för lånet. I annat fall bör du förmodligen avstå från att låna pengar och istället se över dina övriga alternativ.
  • Du kan få billigare finansiering. I vissa fall kan ett privatlån eller en kontokredit vara ett bra alternativ när du är i behov av ett lån. Men det finns även andra situationer då du förmodligen kan hitta billig finansiering så länge som du uppfyller villkoren för denna. Tre exempel på sådana är bolån, billån och studielån. Alla dessa lånetyper är särskilt framtagna för att uppfylla ett specifikt syfte. Dessutom har de ofta en lägre ränta än vad till exempel ett blancolån eller andra generella lösningar har.

I slutändan behöver du med andra ord tänka igenom saken noga innan du väljer att ta ett lån. Du bör endast göra detta för att ta dig igenom tillfälliga och akuta ekonomiska knipor om du kan undvika att sätta din långsiktiga privatekonomi på spel.