Låna pengar till aktiekapital

Låna pengar till aktiekapital

Är du intresserad av att starta ett eget aktiebolag? Då måste du ha 50 000 kronor. Om du inte har hunnit spara ihop den summan på egen hand går det att låna pengar till aktiekapital, exempelvis genom att öka på bolånet eller genom att ta ett privatlån. Det är oftast mest förmånligt att öka på bolånet eftersom räntan är lägre än när du tar ett privatlån. Dock finns det många banker som har bra erbjudanden för privatlån.

Nackdelen om du ska låna pengar till aktiekapital och ansöker om att öka bolånet är att banken kan ställa frågor om hur du ska använda pengarna. Ett bolån är nämligen menat att användas till just bostadsköp. När du tar privatlån är förvisso räntan högre men å andra sidan får du göra vad du vill med pengarna, utan några frågor ställda.

Risker

Det är alltid bra att känna till att låntagande innebär risker. Om du startar ett aktiebolag och företaget inte går så bra som du hade tänkt, kan det bli svårt att betala tillbaka de lånade pengar du tog för aktiekapitalet.
En stor fördel med att starta ett aktiebolag är att du som privatperson får större trygghet än om du exempelvis startar ett enskilt företag då det är en stor skiljelinje mellan företag och person.

Så gör du

Om du vill låna pengar till aktiekapital ska du börja med att upprätta stiftelseurkund, ett slags dokument som indikerar att du vil starta upp ett aktiebolag. Därefter krävs ett intyg på att du har det kapital som krävs, alltså 50 000 kronor. Lättast är det om du lånar pengar för att sedan sätta in dessa på ditt företagskonto.
Du hittar utförlig information om vilka steg du ska ta hos bland annat Bolagsverket.se. Tänk på att det ofta tillkommer ”dolda” kostnader, inte enbart aktiekapitalet. Bland annat kostar det närmare 2 000 kronor endast för registrering av ett nytt företag. Om du inte tidigare har haft ett eget företag kan det vara mycket givande att gå en kurs i egenföretagande. Här får du lära dig mer om hur du ska sköta ekonomin och mycket mer. Det är en ny värld att sätta sig in i.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *