Private banking – att välja rätt

Private banking – att välja rätt

Funderar du på att skaffa private banking? Att få rätt rådgivare – en kompetent person som man känner förtroende för – är avgörande för att tjänsten ska upplevas som god. Samtidigt gäller att man är en god kandidat för det. Om inte, riskerar man att betala stora pengar för en tjänst som kanske inte ger särskilt mycket i slutändan.

Huruvida man är en god kandidat eller inte avgörs inte främst av kapitalets storlek. Snarare är det viktigare att ta i beaktning hur komplex din ekonomi är. Om du väl har bestämt dig för att skaffa private banking – så gäller det att titta på vilka aktörer som finns, och vem du tror passar dig bäst.

Det är du som väljer

De som du träffar är säljare och kommer att göra mycket för att sälja in sina tjänster till dig. Träffa potentiella rådgivare med säkerhet och var inte rädd för att ställa krav och för att vara lite tuff. Du behöver inte ha en attityd som är allt för tillmötesgående. Troligen vill de ha dig mer än du behöver just dem – såvida det inte är rådgivare med ett utmärkt facit.

Vet ungefär vad du vill

Det är bra att definiera ett mål för vad du vill uppnå. Om du inte kan definiera det exakt, är det bra att veta på ett ungefär. Det här kan diskuteras med potentiella rådgivare. Diskutera med flera olika aktörer om hur de kan hjälpa dig att uppnå målen – och låt svaren vara en avgörande faktor i vem du slutligen väljer att anlita.

Målet kan till exempel vara att sluta arbeta och helt kunna leva på den avkastning som ditt kapital ger. Det kan också vara att du vill gå ned i halvtid och kompensera för inkomstbortfallet med hjälp av din portfölj. Genom att veta vad du vill – och tala om det – så kommer du att se hur private banking kan vara till nytta för dig.

Ha inte för höga förväntningar

Sanningen är att många förvaltare inte presterar särskilt mycket bättre än index. De har tillgång till samma verktyg som du själv, och kan inte utföra magi. Om någon lovar dig avkastningar på 20 procent finns det skäl att dra öronen till sig. Det är möjligt – men med sådana siffror finns det ofta någon hake.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *