Vad är en LEI-kod?

LEI står för Legal Entity Identifyer och är en kod som alla företag som handlar med en viss typ av värdepapper måste ha för att få handla. LEI-koden används för att kunna dokumentera sin transaktionsrapportering. Europeiska företag och privatpersoner får inte handla med derivat utan en kod från och med januari 2018. Koderna kan bland annat användas genom att identifiera vilka finansdeltagare som agerar på marknaden.

Vilka behöver en LEI-kod?

Alla företag och egna firmor som är registrerade i Europa och som vill kunna handla med värdepapper behöver ha en LEI-kod. Ett företag som vill handla med svenska aktier på den svenska marknaden behöver alltså den obligatoriska koden.

Hur får man en LEI-kod?
Man måste ansöka om att få en kod från en så kallad LOU. LOU står för Local Operating Unit och är den som genererar koder och även håller koll på vilka koder som användas vart. Denna typ av aktör finns inte ännu i Sverige så för att söka LEI som svenskt företag eller firma måste man söka sig utomlands. För att söka om en LEI måste man ge ut alla företagets uppgifter för att LOU ska kunna ha koll på att allt går rätt till.

Varför måste man ha LEI?

Detta är mest en fråga om säkerhet när det kommer till en viss typ av värdepapper. Eftersom det kan handla om väldigt mycket pengar så blir LEI-koder som ett sätt att dokumentera alla transaktioner och på så sätt snabbt upptäcka ifall något ser ut att vara fuffens. I nuläget går det relativt snabbt att få en LEI-kod utfärdad, även om det ännu inte finns många Operating Units som genererar åt nordiska företag.

Koderna gäller i ett år

LEI-koden för ett företag gäller bara i ett år och det är mycket viktigt att man förnyar sin licens i tid, annars kan det vara olagligt att handla med värdepapper. De senaste åren har det blivit mycket strikta regler kring den här typen av transaktioner och genom att ha en tidsgräns på licensen ökar det säkerheten ytterligare. Man kan dock förnya sin kod ett bra tag innan den går ut och tar, precis som ansökan, inte särskilt lång tid. Det är viktigt att man skickar in alla potentiella ändringar i företaget vid förnyelse så att all information är riktig.

Vill du veta mer om LEI-koder eller är i behov att registrera dig för en är https://sv.nordlei.org/ en bra sida att fortsätta läsningen på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *