Att återinvestera avkastning

Om du är aktieägare så är du delägare i ett bolag, och du har då rätt till en del av bolagets årliga vinst. Detta gäller såväl den nuvarande som den framtida vinsten. För att ta del av framtida vinster förutsätts det att du fortsätter att inneha aktier i det aktuella bolaget. Denna utdelning, eller avkastning som den också kallas för, är en fast summa pengar som är fastställd i bolagets årsrapport. Avkastningen utbetalas i form av kontanter eller genom andra tillgångar.

En av de mer vanliga formerna för utdelning (eller avkastning) är att bolaget betalar ut hela eller delar av vinster som tidigare uppkommit. Som aktieägare kan man få en extra utdelning om bolaget väljer att göra detta, till exempel efter att bolaget har sålt av tillgångar.

Att använda sin avkastning

När man som aktieägare får en utdelning kan man välja att använda den på två olika sätt: Antingen tar ut man ut pengarna, hela summan eller delar av den, och gör vad man vill med dessa pengar. Eller så kan man återinvestera pengarna, man återinvesterar alltså sin avkastning i samma bolag eller i ett nytt bolag för att uppnå en ränta-på-räntaeffekt. Det senare alternativet gör att ens investering kommer att öka ytterligare i värde.

De flesta inom branschen anser att genom att återinvestera utdelning kan man på ett bra sätt bygga upp sin aktieportfölj genom att skaffa fler och fler aktier och även mer utdelning på dessa aktier. Denna snöbollseffekt kommer hjälpa till att din förmögenhet ökar och ökar. Precis som med privatekonomin ökar ju dina ekonomiska resurser om du inte spenderar pengarna hela tiden, utan istället sparar dem på konton eller på annat sätt som till och med ger ränta. Ett bra tips är att leta och investera i aktier som har en hög utdelningstillväxt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *