Vad gäller om du får ett inkassokrav?

Om du inte betalar räkningar, skulder eller lån i tid, så kommer du troligen få hem något som heter inkassokrav. Detta är en handling som kommer antingen från ett företag eller en person med ett krav på dig att du ska betala in det du är skyldig. Du som är skyldig pengar kallas för gäldenär och de som vill ha betalt kallas för borgenär. Det läggs alltid på en lagstadgad summa ovanpå den ursprungliga skulden.
Om du har fått ett inkassobrev på posten, så är det en generell regel som säger att du måste betala den 10 dagar från det att brevet är daterat. Annars vidtas ytterligare åtgärder. Du får med ett inbetalningskort som du kan använda och här ska det framgå vad du ska betala och senast datum att göra det. Du måste även alltid se till att betala den extra lagstadgade summan.

När går det vidare till inkasso?

Inkassokrav kommer när du är sen med att betala till borgenären. Du har gått över förfallodagen på den ursprungliga räkningen eller betalningsdagen och det har gjort att borgenären tvingats ta till åtgärder. Ett inkassokrav syns aldrig i några offentliga register, inte så som betalningsanmärkningar gör. Om du har svårt att betala, så är det lämpligt att kontakta den person eller det företag som du är skyldig pengar. Om det är ett inkassoföretag som skickat kravet, så är det till dessa du ska vända dig. Be om avbetalningsplan eller liknande, de brukar inte vara omöjliga att ha och göra med. Du får inte en betalningsanmärkning bara för att du mottagit ett inkassokrav. Det är om du inte betalar kravet som borgenären kan besluta sig för att skicka vidare skulden till Kronofogden. I det fallet leder det till en anmärkning om du får ett utslag. Det går att bestrida inkassokrav, kontakta företaget som skickat det för specifika instruktioner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *