Låna pengar för konsumtion

Att pengar finns och är viktigt vet dem flesta, kanske särskilt om man någonsin hamnat i en situation där man behöver låna pengar. Om man slipper att låna pengar och klarar sig med sina egna är det att föredra, men ibland behövs lite hjälp. Allra vanligast är att fråga sin närmsta familj eller vänner om hjälp. Men det är jobbigt att be sina närmaste om större lån; lån som behövs för att finansiera dyrare grejer. Som tur är finns det flera sätt att långa pengar på. Som nämnt, är ett alternativ att vända sig till bekanta. Men det är också vanligt att vända sig till andra långivare som banker och låneinstitut. På så sätt ges möjligheten att ta större lån.

Hur kan man låna pengar?

Det finns flera tillvägagångssätt när man bestämt sig för att låna pengar. Proceduren ser olika ut beroende på hur mycket som ska lånas, när det ska utbetalas och återbetalas. Dessutom beror det på syftet med att låna pengar. Några utav de vanligaste ändamålen för dem som tar lån är:

  • Bolån, vilket syftar på lån som används för att köpa en bostad.
  • Privatlån/konsumtionslån, vilket används till att finansiera den privata konsumtionen, oavsett vad det gäller.
  • Billån, som ofta används när man köper en ny bil: en dyr investering.
  • Medlemslån, som man ibland kan ta om man är medlem i en fackförening eller liknande.

Processen är olika för dessa lån, men en tumregel är att ju större lånet är desto mer komplicerad är processen. Detta är eftersom att långivaren tar en större risk i att låna ut stora summor pengar, och vill se till att de kan få tillbaka dessa. Bolån är som sagt mycket vanligt, men här gäller det att ha en kontantinsats på minst 15 %. Här är bostaden det som kallas för “säkerhet”, vilket är det långivaren har rätt att beslagta ifall låntagaren inte betalar tillbaka.

Vem kan låna pengar?

Precis som att det är lättare att ta lån i vissa länder än andra, så är det också lättare att ta lån som är av mindre belopp. Dessutom är det lätt att ta snabblån, som ofta tas genom bara ett SMS. Men ofta kommer detta med ett pris: hög ränta. Ju lättare det är att ta lån, desto högre är räntan då det inte finns en procedur som säkerställer att låntagaren har avbetalningsmöjlighet. Trots att det skiljer sig mycket från långivare till långivare, så brukar det finnas några krav för att få lov att ta lånet:

  • Över 18 år, men inte så gammal att det anses vara en risk att lånet inte tas i rätt sinnesstämning eller att det finns risk att lånet inte blir återbetalt inom personens livstid.
  • Inga skulder hos Kronofogden eller betalningsanmärkningar, eftersom det visar att det finns en risk att lånet inte blir avbetalt
  • Inkomstkrav, ofta ett krav för större lån såsom bolån

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *