Bra att veta om företagslån

Ett företagslån kan vara fördelaktigt för företag som ligger i expansionsfasen och som då kan vara i behov av ett större kapital. Det finns idag många olika långivare som erbjuder förmånliga företagslån, men vart kan man egentligen hitta dem? Här finns tips som är bra att veta om företagslån.

Även om du skulle kunna gå till din vanliga ordinarie bank för att ta ett företagslån, finns det även många andra alternativ. Även mindre långivare kan vara fördelaktiga om de arbetar mot just småföretag. Ett tips för att hitta den lägsta räntan och det bästa lånet är att besöka olika jämförelsesajter. Där listas hundratals olika banker och långivare samt du får en tydlig översikt över deras räntor och lånebelopp. När du ska jämföra olika långivare behöver du inte oroa dig över att en kreditkontroll utförs, du behöver endast fylla i saker som:

  • Personnummer
  • Vad du ska använda lånet till
  • Vilken typ av säkerhet du ska använda för lånet (exempelvis personlig borgen)

När du väl har hittat ett lån du vill söka signerar du med BankID, då utförs en kreditupplysning. Men trots att en enda kreditupplysning görs jämförs mängder av olika långivare, vilket är fördelaktigt då du slipper utföra en UC-kontroll för varje förfrågan. Ett företagslån används till många olika saker, bland annat för att få ett likviditetsöverskott. Pengarna används då i väntan på inbetalning, exempelvis för att betala skatter och löner. Andra skäl till ett företagslån kan handla om att man behöver göra en större investering, som att komma ut med en ny kampanj, beställa in nya maskiner till produktionsfabriken eller något annat.

Mer om företagslån

Till skillnad från vanliga privatlån, som vanligtvis har en högre gräns på cirka 500 000 kronor, kan ett företagslån vara nästan hur stort som helst. Den vanliga gränsen ligger dock runt fem miljoner kronor. Innan man tar ett företagslån bör man såklart räkna ut vad investeringen kommer att ge, detta för att veta hur stort lån ni behöver ta. Att även göra en noggrann återbetalningsplan är såklart viktigt samt att få med den i budgeten.

En skillnad mellan privatlån och företagslån är att återbetalningstiden i regel är betydligt kortare för sistnämnda. En anledning till detta är att företag vanligtvis har ett starkare kassaflöde än en privatperson. Om ni tar ett företagslån av likviditetsskäl bör ni säkerställa när ni får in pengarna så att ni kan betala av lånet så snabbt som möjligt. Se även till att kontrollera att lånet går att lösa i förtid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *