Om att låna pengar

Att låna pengar är enkelt och kan gå väldigt fort. Det finns möjlighet för nästan alla att låna pengar även om du har haft problem tidigare med lån. Men det är väldigt viktigt att följa de krav som du som låntagare har bestämt med långivaren.

Vad händer om jag inte betalar?

I Sverige är det relativt säkert att låna pengar och du som låntagare kan få väldigt bra räntor. Ränta är en avgift som du måste betala varje månad till banken. Om du inte betalar i tid kan du som låntagare få krav. Detta kan ha väldigt stora konsekvenser för din framtid. Du kan få problem att ta andra lån, inte kunna skriva under för abonnemang i ditt namn och värsta fall hamna hos kronofogden. Så därför är det viktigt att alltid vara säker på att kunna betala räntor och andra avgifter i tid. Även om du blir av med jobbet eller blir sjukskriven.

Om du tar ett privatlån har du ingen skyldighet att deklarera hur pengarna ska användas. Varken när du ansöker om ett lån eller när du ska betala tillbaks. Privatlån skrivs under in blanco. Detta betyder att du inte har någon koppling till någon säkerhet vare sig när det gäller fysiska ting eller omsättningsbara tillgångar. Med ett privatlån kan du i stort sett låna till vad du vill. Om du ska köpa en ny bil har du vanligtvis möjlighet att få ett speciellt billån. Återbetalningen för ett lån kan variera och även bero på vilket lån du tagit.

Varför vara försiktig när du tar ett lån

Du ska aldrig ta ett högre lån än du behöver. Att ta många små lån kan också bli dyrare än att ta ett större lån. Räntor för lägre lån är oftare dyrare än ett lån för större summor. Det är väldigt viktigt att aldrig ta ett lån som du sedan inte har råd att betala tillbaka. I många fall ber banken om en medsökande för lånet (borgen person). En medsökande är en person som hjälper dig om du inte har råd att betala tillbaka. Om du väljer att vara medsökande är det viktigt att lite på personen som tar lånet. Gärna någon i familjen. För skulle inte personen med lånet betala i tid då måste du betala. Gör du inte det kan du också få en anmärkning hos banken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *