Vet mer om blancolån

Blancolån, eller privatlån som det ofta kallas vardagligt, är en låneform där ingen säkerhet krävs. Hur mycket man kan låna skiljer sig åt mellan olika banker. Vissa erbjuder blancolån till summor upp till över en halv miljon. Dessa aktörer är dock inte i majoritet, utan det är vanligare att man kan låna upp till runt 300 000 – 350 000 kronor. Något som känns tryggt för många är att man när som helst kan göra extra inbetalningar, eller betala av hela lånet på en gång, utan att betala återstående ränta. Kan man betala tillbaka lånet snabbt finns alltså goda chanser till att det blir ett ganska billigt lån.

Så fungerar betalningen

Nr du har fått ett blancolån beviljat kommer banken att skicka ut en faktura en gång i månaden. Antingen det, eller så dras betalningen per automatik genom autogiro. Vad som sker beror på vad du föredrar och vad kreditgivaren erbjuder.

Det är normalt inte bara ränta som kostar med att ta ett lån. Ofta ingår både amortering och ibland även uppläggningsavgift. Utöver det kan aviavgifter tillkomma, om det är pappersfaktura du valt som betalningssätt. Med det sagt är själva ansökan utan kostnader, men om det väl blir godkänt är det inte ovanligt att en uppläggningsavgift tillkommer.

När man talar om ränta är det bara kostnaden för själva lånet. Det är det här som banken tjänar pengar på (till absolut största del). Ränta är en viss procent av lånet. Givetvis bör man leta efter en bra ränta, men en annan mycket viktig faktor är löptiden.

Löptid

Om man väljer en lång löptid på sitt blancolån får man i slutändan betala mer ränta. Att välja en kortare återbetalningstid, även om det skulle vara med lite högre ränta, är i många fall det som är mest ekonomiskt fördelaktigt. Hur lång löptiden ska vara bestämmer du själv, men ett tips är att ta så kort löptid du känner att du klarar av. Det här tjänar du mest på i slutändan. Dessutom är det en skön känsla att bli skuldfri, så du är säkerligen angelägen om att bli det så snart som möjligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *