Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är något du får om du inte kunnat betala en räkning eller en skuld i tid. Det innebär att du får ett krav från Kronofogden att betala in skulden, samt extra kostnader som tillkommer, samt att du får en anmärkning. Dock är det inte Kronofogden som sätter betalningsanmärkningen på dig, utan det är kreditupplysningsföretagen. Betalningsanmärkning är ett samlingsbegrepp för alla uppgifter som en kreditupplysare tar från olika instanser och bland dessa ingår bland annat Kronofogden. Om du inte vet säkert om du själv har en betalningsanmärkning eller inte, så kan du via ett kreditupplysningsföretag få information om det. Via datainspektionens hemsida kan du hitta alla.

 
Om du är en privatperson, som fått en betalningsanmärkning, så finns den kvar i tre år hos kreditupplysningsföretagen. Det räknas från den dagen som anmärkningen registrerades. Har du ett företag, och är en så kallad juridisk person, så finns betalningsanmärkningar kvar i fem år. Har du fått en anmärkning, så syns den ganska så omgående, då kreditupplysningsföretagen dagligen tar in uppgifter från alla instanser.

Undvik anmärkningen

Du kan få något som heter betalningsföreläggande hem till dig. Det är så att den du är skyldig pengar kan ansöka om det hos Kronofogden. Då får du ett krav att betala den summan och en viss tid på dig att invända mot kravet. Betalningsanmärkning sker inte förrän du får ett utslag från Kronofogden, som visar på att kravet är riktigt.
Betalar du i tid så undviker du att få betalningsanmärkningar. Att se till att sköta sin ekonomi och alltid betala räkningar och skulder är A och O. Att få en eller flera betalningsanmärkningar kan ställa till det för dig kreditmässigt. Dock, om du i ett tidigt stadie inser att du inte kommer att kunna betala, se till att göra avbetalningsplaner med fodringsägare, så slipper det gå vidare till Kronofogden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *