Jämför företagslån från flera banker – få bättre villkor

Det är vanligt att företag tar lån för att kunna finansiera sin uppstart eller expansion. Det finns med andra ord företagare som jämför företagslån i såväl uppstartsfasen som i en senare tillväxtfas. Anledningen till detta är väldigt enkel: det finns mycket pengar att spara på att jämföra och få bättre villkor för lånet.

Precis som fallet är med alla andra slags lån kommer dock långivaren vilja ta del av ditt företags finansiella historik. Dessutom kan de vilja se din affärsplan och andra dokument som har med företagets vision och verksamhet att göra. Detta gäller oavsett om du driver ett helt nystartat företag eller ett mer väletablerat sådant.

Så innan du skickar in din ansökan bör du förbereda företagets ekonomi i största möjliga mån. För att ta ett lån i företagets namn kan framstå som en enkel lösning. Men banken kommer att fråga sig huruvida ditt företag är förmöget att betala tillbaka pengarna inom lånets löptid. Därför bör du göra en jämförelse av dina alternativ och hålla alla dörrar öppna initialt.

Därför är det viktigt att du jämför företagslån från flera banker

Det finns många skäl att jämföra de alternativ som ligger på bordet innan du fattar ett beslut och gör en ansökan:

  • Få bättre villkor för ditt lån. När du jämför lån från flera långivare kan du välja det alternativ som ger dig bäst villkor. Med detta sagt är det inte alltid så att det lån som har den lägsta räntan är det bästa. Men du behöver heller inte välja det alternativ som har allra högst ränta.
  • Välj mellan fast eller rörlig ränta. Vissa banker erbjuder lån med fast ränta medan andra förespråkar en rörlig sådan. Beroende på hur marknadssituationen ser ut för stunden och under lånets löptid kan du tjäna på att välja det ena alternativet framför det andra. För om räntan höjs blir du en vinnare om du har tecknat ett företagslån med fast ränta. Men om räntan istället sjunker hade du tjänat på att välja alternativet med rörlig ränta.
  • Du behåller kontrollen över ditt företag. Att ta ett företagslån hjälper dig att behålla kontrollen över ditt företag. Du slipper ta in finansiärer som vill ha en del av kaka i utbyte mot sitt riskkapital.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *